Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Balansiranje među oprekama

31/03/2017 @ 19:00 - 20:00

Razgovor uz predstavljanje knjige dr. sc. Ane Šverko “Grad (ni)je kuća. O dijalogu između novog i starog Splita / urbanistička predigra”

Kako pomiriti stari i novi grad, kako uskladiti konzervaciju i razvoj, tradiciju i modernost, baštinu i suvremenost, turizam i autentičnost, privatno i javno, virtualno i stvarno? Kroz povijesno i teorijsko istraživanje o suvremenom gradu s povijesnom jezgrom u izlaganju, kako i u knjizi koja se predstavlja, spajajuse dva često suprotstavljena pojma: razvoj i konzervacija, te ukazuje da se suvremeni pristup zaštiti baštine temelji upravo na njihovu usklađivanju i objedinjenom promišljanju.
U knjizi se definiraju ključni problemi funkcioniranja javnog prostora grada te nudi teorijski pristup za integraciju naslijeđene urbane matrice u suvremeni život, upućujući pritom na disciplinu urbanističkog projektiranja kojoj je prvenstveni zadatak regulirati odnose između planerskog, urbanističkog i arhitektonskog djelovanja. Ističe se važnost povezivanja povijesne jezgre sa čitavim gradskim područjem kako prometno, tako i putem prirodnog ambijenta i ljudskim aktivnostima, te upućuje na mogućnost ostvarenja kontinuiranog iskustva urbanog prostora uspostavljanjem slojevite, primarno zelene javne komunikacije na prigradskom, a zatim i na gradskom nivou. Takva višeslojno promišljena infrastruktura koja bi povezala brojne prostorne cjeline mogla bi istaknuti njihove kulturno-povijesne i prostorne specifičnosti i generirati urbane aktivnosti.

Dobro došli!

Comments

Details

Date:
31/03/2017
Time:
19:00 - 20:00
Website:
https://www.facebook.com/events/1882188852060590

Venue

Galerija Dulčić Masle Pulitika
Poljana Marina Držića 1
Dubrovnik, 20000 Croatia

Organizer

To Du
Close