Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Exhibition Segment’s

02/03/2018 @ 20:00 - 16/03/2018 @ 20:00

Izložba slika Grad Dubrovnik | The City of Dubrovnik
Turisticka zajednica Grada Dubrovnika | Dubrovnik Tourist Board
Palaca Sponza | Sponza Palace
Placa 1
20 000 Dubrovnik
Hrvatska | Croatia
Luksa Obradovic
Segmenti – Segment’s 16 solo Exhibition by Lukša Obradović 🙂
____2-16 March Sponza Palace______________________ 2018
Izlozba zastupa segmentirano predstavljene segmenata rada autora. Oni su djelovi cjelina|opusa|serija i onih koji su u tijeku te pripadaju periodu deset godina unatrag danas.
Sto je to golo ljudsko tijelo? Ono je istina i nema srama jer laz je unistena. Osude su pobijene. Linijom uslika u slici slike Obradovic slika poprsje zene kao nicega koje se ne podaje nikome vec ostaje u prisutnosti same radi prisutnosti same. Ona izlazi iz bijeloga koje jest totalitet i izreka nicega u ne – vidljivom a time naj – dubljem vidljivom i urezena je u rad i rad je po sebi. Razotkriva se u sceni zene koja nigdje ne gleda? Da. Ona u i kroz bijelo prestaje biti ime i sl. i dr. te nestaje u istini cistoce koja je u svakoj i postaje ona.
Mala Onofrijeva fontana se slika kao scena ispred plavog zapisa forme kupole Katedrale i sl. te se povise scene s portretom Dubrovnika urezuje lice i vrat zene koja ga misli time i promatra i dr. Ona je mir i istodobno istina. Slika on Iva Labasa – dubrovcanina kojeg su mnogi znali u Gradskoj kavani koja je u slici slike u nigdje i nista. Kafana u kojoj je covjek se ne – vidi te je on naslonjen na i u Fontanu Grada itd.
Kad slika zidine Porta Dubrovnika on ih vidi kao bijele povrsine koje ne postoje vec su tek zapisana unutar bridova jasnih povrsina. Slika je realisticna i ekspresivna ali i nije i obratno. Ona je tek slojevita urezotina povrisna ne – boje i boja, ona je ukinuce scene Dubrovnika u sliku – istosti gradova svijeta. Mjesto se vidi kao unistenje barske stolice radi ne – znanja covjeka i brzine koju svjedocimo i cije smo zrtve, itd
Veduta povijesne jezgre Dubrovnika vidi se utisnuta uz sam rub kadra koji zavrsava plavom uskom povrsinom mora|oceana|oceana. Ona se vidi podno ogromne zelene povrsine pada brda urezanog grafitima vjecne niti. Grad se slika jednostavno. On se tek napominje. Kolorizam je blizak njemackom ekspresionizmu a jednostavnost povrsina boje vezuje se uz slikarstvo Marka Rothka i ostalih.
Zastitnik Sveti Vlaho slikan je u frontalnoj formi prvog plana sa skulpturom Dubrovnika u ruci dok je drugi dio kadra posvecen istome. Naime on je tu u bijeloj konturi forme upisan i u toj sceni prozirnosti je urezana napomena grada kao mjesta protjecanja vjecnoga svjetla. U drugom kadru|slici on slika istog sveca s majkom i djetetom i dr. Urezuje na platno portret nepoznate zene s flasterom preko usta u obliku slova X koja pije kafu tj. ta radnja joj je ukinuta i zabranjena i isti plod je u samoj slici kao reljefnoj povrsini koja je time jos dublje predstavljena kao gledanje radi gledanja samog po sebi i dr. Cemu sutanja i to prisilna ili ona koja to nije? Diskusri se rastvaraju i dr. Svjedoci se sadasnjost i razmatra zateceno stanje – bez rijeci itd. Vizualna poruka proizlazi iz kulture Rock and Roll a i sl. I sebe kao poruku ukida da bi se ostalo samo u slici oblika X. Duboka tema u radu se uspostavlja.
U prezentaciji rada (video zapis) kao rada po sebi Obradovic izlaze navedeno radi procesa kojeg smo dio i pita se tj. razmatra slijedece: svjetlost, one way, problematiku trzista danas kako umjetnickih djela tako svega ostalog i dr. Razmatra prodaju covjeka koja je realna kao i prodaju grada|gradova|mjesta i ostaloga. On snima kamerom svoje akvarele, ulja na platnu, grafike, kombinira tehninke, instalacije, audio i video djela u atelijeru i kombinira s ostalim izabranim u najavi radnog prostora koji je otvoren posjetietljima svijeta i u koji je svatko dobrodosao itd.
Ponistava se i trziste jer je reklama vlastitog djela unistena u mnozini raznog foto – materijla preuzetog s internet mreze itd. Sto se razmatra kao samo reklama? Tek jedan portret autora s mobitelom i tabletom u ruci. Reklamira sto? On sebe u dokidanju reklamira jer ponistava komunikaciju mobitelom, poredstvom ekrana i zvucnika tablet, laptopa i ostalih vrsta mehanike kojom danas svijet komunicira. Obradovic je jasan i u liniji likovnosti rukopisa Quentina Tarantina provokativan je u tom portretu jer unistava omalovazavanje bilo koje vrste i istosodbno omalovazava vlastiti rad koji je dio koncepta i pripada hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.
Koje su to slike – za prodaju ili ne? Sto znaci uopce prodati junk umjetninu danas kako i od pocetka? Sto je to suvenir danas? Koji je to brzi turizam u nama i izvan nas? Zasto se kvaliteta unistava i ono suprotno dominira svijetom i svemirom? Itd. Ozbiljna kritika drustva se uspostavlja i od nje se odustaje u radu radi unistenja i samog zastupanja stvaralastva u fragmentima kao necega bitnoga. Vise je to prakticna gesta u isitini masovnog unistenja covjeka na Zemlji porinuta u Sponzu. Nulta je to tocka gdje se sve ukida i nista postoji kao tijek tijeka jednoga u konceptu predstavljenog djela Segmenti.
Petra Golusic
16. listopad 2017.
Biografija
Lukša Obradović je 7. rujna 1959. godine u Dubrovniku. Od rane mladosti bavi se slikarstvom i multimedijalnim oblicima izrazavanja (instlacije, video radovi, muzika i dr.). Clan je Udruženja likovnih i primjenjenih umjetnika Dubrovnik od 1974. godine, Hrvatskog drustva likovnih umjetnika i Matice Hrvatske. Od 2003. aktivni je član međunarodne profesionalne mreže vizualnih umjetnika i fotografa FineArtAmerica.com gdje je do sada izložio vise od tisucu radova u digitalnom format i vrsti prezentacije djela. Redovno izlaže na kanalu YouTuba, gdje se prezentira s vise od tri tisuce audio – vizualnih zapisa. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim izlozbama u Dubrovniku, kao i na mnogim skupnim izlozbama i drugim manifestacijama. Zivi i radi u Dubrovniku. Stalni postav nalazi se u ateljeu Rabbit Art Studio – Ruina u Dubrovniku.
Adresa | Address:
Rabbit Art Studio – Ruina
Lukša Luky Obradović

Comments

Details

Start:
02/03/2018 @ 20:00
End:
16/03/2018 @ 20:00
Website:
https://www.facebook.com/events/189454464937180

Venue

Dubrovnik, Sponza Palace
Dubrovnik, Croatia + Google Map
Close