Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festa od Malostonske kamenice

March 24 @ 11:00 - 14:00

Pogledajte svoje menije – ako još uvijek nije na njima, uvrstite je! Ako jest, nazovite je njenim pravim imenom – Malostonska kamenica. Ako se još uvijek pitate zašto, pridružite nam se u subotu od 11 sati u Gradu na Festi neponovljivog okusa Malostonske kamenice!

Uskoro će Festa Malostonske kamenice u Gradu. Mišljenja smo da je ona, u svom izvornom obliku, freška s limunom, najukusniji autohtoni amuse-bouche. Način na koji je promoviramo i prezentiramo jednako je važan kako za uzgajivače, tako i za ugostitelje. Udruga uzgajivača potrudila se dodatno vrednovati višestoljetnu tradiciju njenog uzgoja, pa je pokrenula postupak zaštite oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Time će malostonska kamenica postati prvi zaštićeni proizvod ribarstva u Republici Hrvatskoj!

Ako još nije na vašim medijima, krajnje je vrijeme! Ako jest, ispravno je imenujte. Ta mala, ali opravdana i važna korekcija bit će podloga da svakom posjetitelju ispričate priču o najukusnijem zagrizu s limunom, u zapečenoj verziji, u juhi…

Dođite u subotu u 11 u Grad na Festu od Malostonske kamenice, jedine, jedinstvene koju zajedno konzumiramo, pa je isto tako zajedno i čuvamo.

Nakon ovog nacionalnog, slijede i neki drugi mogući načini vrednovanja naše kamenice i višestoljetne tradicije :

– Zaštita oznakom izvornosti na EU razini – prva kamenica ove vrste iz uzgoja zaštićena oznakom kvalitete u Europi

– Aquaculture Stewardship Council (ASC) certification – prva certificirana europska plosnata kamenica na svijetu

– Tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu kao nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske

– Tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu kao nematerijalna kulturna baština upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine

Comments

Details

Date:
March 24
Time:
11:00 - 14:00
Website:
https://www.facebook.com/events/175404566593276

Venue

Dubrovnik
Dubrovnik, Croatia + Google Map
Close