Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Franko Burolo: Obzori // pjesničko gostovanje

20/03/2018 @ 19:00 - 20:00

U utorak 20. ožujka u 19 sati pozivamo vas na pjesničku večer s Frankom Burolom.

Uz čitanje pjesama i razgovor s domaćinima i publikom na preklapanjima tema poezije, modernosti, umjetnosti, anarhije, kršćanstva, socijalizma, digitalije, ljubavi i slobode – Franko će predstaviti svoj rad

Obzori

o kojem kaže:

“Radi se o istraživanju novih mogućnosti lirskog izražavanja u informacijskom dobu.
Nastavljajući se na tradiciju (neo)avangardne poezije, koja je u svojoj najkasnijoj fazi pretežno rezultirala određenom “delirizacijom” pjesničkog izraza, kroz svoj rad istražujem mogućnosti novog lirskog izražavanja osjećaja, stavova, misli i doživljaja na zaista suvremen način. Odbacujući neofobiju građanskog društva i njegovog “dobrog ukusa”, od avangardi smo naučili da je autentična suvremena poezija ona koja se aktivno suočava sa suvremenošću i koja iz tog suočavanja proizlazi i da to suočavanje mora biti prisutno na svim razinama jezika — semantičkoj (u sadržaju), strukturalnoj/sintaktičkoj (u formi) i verbalnoj (u stilu).
Estetika našeg vremena je obilježena video igrama, internetom, kompjuterskim terminalima, laptopima, tabletima i smartphonima, bežičnom komunikacijom, serverima itd., sve to pored teških društvenih, ekonomskih i ekoloških problema koje sa sobom nosi duboka kriza cjelokupne građanske kulture. Osnovno načelo cyberpunk estetike: “high tech and low life”, danas više nije znanstvena fantastika, nego naša svakodnevica, a granica između fizičkog i kibernetičkog prostora postaje sve tanja i labavija. Umjetnik koji to danas ignorira, jednostavno ne komunicira sa suvremenošću u kojoj stvara, njegovo djelo je zastarjelo.
Želeći se odmaknuti od učmalosti pretežno uvijek iste poezije na hrvatskoj književnoj sceni, predstavljam svoj doprinos u stvaranju nečeg drugog.”

Franko Burolo je 2015. godine diplomirao talijanski i južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s diplomskim radom na temu “Edoardo Sanguineti i Tomaž Šalamun, obnova avangarde”. Stručno osposobljavanje je obavio u redakciji informatičkog časopisa Vidi i trenutno je u potrazi za fiksnim poslom, dok honorarno podučava talijanski i hrvatski jezik u zagrebačkom Berlitzu.

Poeziju objavljuje pretežno samostalno i nezavisno, prema DIY (uradi sam) principima. Zajedno s drugim autorima objavljuje poeziju i na Crnom grȁdu (https://crnigrad.wordpress.com/). Kritiku i eseje piše za 128-bit (https://128bit.noblogs.org/). Pojavljuje se povremeno i po drugim sitovima, časopisima i zbornicima.

Dosadašnje zbirke pjesama:

Klaustrofobija na širokim ulicama: (s)plin Zagreba (2008.) (http://www.mediafire.com/download/7f56fp6sjcaos76/klaustrofobija.pdf)
Web of Longing (2012.) (http://weboflonging.weebly.com/)
Razglednice iz sjene (2016. – u trajanju) (https://mzfb.wordpress.com/)

Neki ciklusi:

Reformat the Planet (2015.) (https://crnigrad.wordpress.com/2015/10/25/ciklus-reformat-the-planet-franko-burolo/)
M.Ž. (2015.) (https://crnigrad.wordpress.com/2016/01/18/m-z-franko-burolo/)
V (bez datuma)

Comments

Venue

art radionica lazareti # art workshop lazareti
Frana Supila 8
Dubrovnik, 20000 Croatia
+ Google Map
Close