Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ispod tepiha 9 + Naša svakodnevna priča

March 30 @ 18:00 - 21:00

Filmska entuzijastkinja i autorica kratkih filmova Smilja Stanislava Stjepović pripremila je novi izbor kratkih filmova za deveto izdanje Ispod tepiha, a ovog puta kao “Tepih Plus” bit će i jedan cjelovečernji igrani.

U petak 30. ožujka u Galeriji Otok od 18 do 21 sat:

— Revija kratkog filma ISPOD TEPIHA 9 —

Od 18 sati četiri kratka filma:

R E Z
Benjamin Dizdarević, BiH, 2015.
U vrijeme kada su moderna tehnologija i digitalizacija uzele maha, penzioner iz Sarajeva Jasmin Dodik pokušava spasiti filmsku traku: putuje od grada do grada i besplatno, pomoću vlastitog 35 mm projektora, prikazuje filmove po domovima kulture na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Vrlo često projektor montira u svom kombiju, platno zakači negdje u prirodi… Ali, publike nema, zbog čega razmišlja da odustane od posla kojim se bavio cijelog života.
Želja mu je da prije potpunog povlačenja posljednji put pokuša spremiti projekciju filma “Magareće godine“, koja će biti njegova najveća do sada – u Donjem Vakufu. A da li će u tome uspjeti i da li je zaista vrijeme da zauvijek zakopamo filmsku traku i prihvatimo digitalnu eru kao novo primarno sredstvo koje definiše film, kroz dokumentarac “Rez“ o Jasminu odgovorit će mladi reditelj Benjamin Dizdarević.
– Film ima za cilj da kroz razgovor s Jasminom prikaže tri vremenska perioda: za vrijeme Tita, vrijeme rata u BiH i sadašnje vrijeme. Kroz sve to dobit ćemo Jasminov utisak kako se ideja starog filma mijenja kroz godine i nove trendove – kazao je Dizdarević.

I N V E R Z U M
Damir Bašić, BiH, 2016.
Kratki film “Inverzum” Damira Bašića iz 2016. prikazan je na brojnim festivalima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Španiji, Italiji, Južnoj Africi. Film je osvojio treće mjesto na sarajevskom Viva Film Festivalu. “Inverzum“ je igra riječi (inverzija + univerzum), o čemu se zapravo i radi u filmu- inverzija univerzuma. Melanholičan prizor proplanka prekida zvuk mase. Svi su krenuli na mjesto odakle će se rastati od voljene osobe. Njihova postojanja zauvijek kreću odvojenim putevima – fizički i mentalno.

L J U D I S I R I J E
Ibrahim Aldžariri, Sirija, 2017.
Snimak s gradilišta – žrtve rata u Siriji obnavljaju svoje domove. Film karakterizira ubrzan snimak, slaba kvaliteta zapisa/prijenosa, nema tona – dosta slično prosječnoj medijski prezasićenoj i oguglaloj percepciji prosječnog čovjeka na rat i humanitarnu katastrofu u Siriji. No prigušenost kvalitete zapisa ne umanjuje silinu prikazanog – kao što se čini da ni invaliditet ne umanjuje silinu duha preživjelih Sirijaca.

K O R O V – N E B O
Smilja Stanislava Stijepović, Dubrovnik, 2018.
Nova video meditacija u autoričinom karatkterističnom minimalističkom stilu.

U 19:30 prikazujemo cjelovečernji igrani:

N A ŠA S V A K O D N E V N A P R I Č A

Ines Tanović, BiH, 2015.

Kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. U fokusu filma život je i raspad prosječne sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Nakon razvoda od supruge Nine, tridesetogodišnji Saša ponovno živi s roditeljima. Njegov otac Muhamed kojeg glumi Emir Hadžihafizbegović zaposlenik je ugledne tvrtke, majka Marija je kućanica, s sestra Senada živi u Sloveniji s dečkom s kojim čeka dijete. No Sašin nemaran odnos prema poslu i obitelji, Muhamedova nemogućnost da se odrekne zastarjelih uvjerenja u sve korumpiranijem društvu i nezadovoljstvo privatizacijom tvrtke za koju radi prevelik su teret za napaćenu obitelj. Kada Marija otkrije da boluje od raka, otac i sin uviđaju koliko je obitelj važna. Oslikane kroz tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku, sudbine i emocije glavnih likova stvaraju prisnu i prepoznatljivu priču, jednu od onih koje susrećemo svuda oko nas.

Comments

Details

Date:
March 30
Time:
18:00 - 21:00
Website:
https://www.facebook.com/events/222170345185882

Venue

art radionica lazareti # art workshop lazareti
Frana Supila 8
Dubrovnik, 20000 Croatia
+ Google Map
Close