Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

O odrastanju: Vadžda

April 11 @ 20:00 - 21:40

Ciklus O odrastanju nastavljamo filmom

VADŽDA

(Nizozemska, Saudijska Arabija, 2012. Haifaa Al-Mansour, 1 h 38 min)

Vadžda je desetogodišnja djevojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Iako živi u konzervativnom svijetu, Vadžda voli zabavu, poduzetna je i uvijek pomiče granice onog što smije. Nakon svađe s prijateljem Abdulahom, dječakom iz susjedstva s kojim se ne bi smjela igrati, Vadžda ugleda lijepi zeleni bicikl koji je na prodaju. Očajnički želi taj bicikl kako bi mogla pobijediti Abdulaha u utrci. No Vadždina majka to ne dopušta; boji se posljedica, budući da društvo smatra da bicikl predstavlja atak na djevojačku čednost. Stoga Vadžda odluči sama prikupiti novac.

Haifaa al Mansur je prva žena-redateljica u Saudijskoj Arabiji i smatraju je jednom od najistaknutijih filmašica u toj kraljevini. Diplomirala je književnost na Američkom sveučilištu u Kairu, a magistrirala je režiju na Sveučilištu u Sydneyu. Uspjeh njezina tri kratka filma, kao i međunarodna priznanja za nagrađivani dokumentarac Žene bez sjene (2005.) utjecao je na čitav novi val saudijskih filmskih autora, a temi otvaranja kino-dvorana u zemlji, priskrbio naslovne stranice. U domovini, njezin rad je podjednako i hvaljen i napadan, jer potiče na raspravu o onome što se uglavnom smatra tabu temama – toleranciji, opasnostima od vjerske zadrtosti i potrebi da Saudijci kritički promotre svoju tradicionalnu i strogu kulturu. Vadžda je njezin prvi dugometražni igrani film.

Ciklus O odrastanju filmski je ciklus kojeg uređuju i vode ARL, Udruga Luža i Kinematografi Dubrovnik, a uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Dubrovnika.

Ulaz slobodan.

Comments

Details

Date:
April 11
Time:
20:00 - 21:40
Website:
https://www.facebook.com/events/394510374354821

Venue

Kino Dvorana Visia
Dubrovnik, 20000 Croatia + Google Map
Close